logo-aikido-maastricht-nov2014

 

 

De krijgskunst Aikido

Aikido is een krijgskunst, die werd ontwikkeld door Morihei Ueshiba.  Hij besteedde zijn hele leven aan het verfijnen van een krijgskunst die hij zelf een "vredeskunst" noemde.
Bij aikido gaat het enerzijds om het leren vechten, anderzijds ligt de nadruk op harmonie, zelfontplooiing en spiritualiteit. De technieken in aikido zijn doordrongen van het principe van harmonie en samenvloeiing van energie. Een aanval wordt in cirkelvormige bewegingen opgenomen. Men gaat niet tegen de kracht in, maar geeft mee. Het is ook volgens dit principe dat de treurwilg en het riet kunnen weerstaan aan de kracht van de storm.
Op de mat heerst geen onderlinge wedijver. Er wordt geoefend in een sfeer van respect en gelijkwaardigheid. Men helpt elkaar en stemt iedere beweging af op de mogelijkheden van de ander. Mannen oefenen met vrouwen, jongeren met ouderen en beginners met gevorderden.
Het gaat niet om winnen of verliezen. Het beoefenen van aikido is bedoeld om zelf innerlijke rust te vinden. Het is een continue zoeken naar bewuste volledige overgave aan het moment. Vanuit deze overgave is het mogelijk om krachtig, open en ontspannen te kunnen reageren op dat wat zich aandient, zowel in aanval als in verdediging. Het is een zoeken naar harmonie in jezelf, harmonie met je omgeving en naar harmonie met het hele universum. In die zin is aikido dan ook geen gevecht tegen de vijand, maar meer een gevecht tegen jezelf en al je automatische reacties.