Aikidostijlen, Aikido Schools of Ueshiba

saotome

Mitsuge Saotome (1937- ) was ushideshi van de grondlegger van aikido van 1955 tot diens overlijden in april 1969. Van 1960 tot 1975 gaf hij les aan de Aikikai hombu dojo in Tokyo (de wereldhoofddojo). In 1975 emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Daar richtte hij de Aikido Schools of Ueshiba op, een organisatie die meer dan 70 aangesloten dojo’s telt. In 1988 werd de organisatie erkend door de Aikikai hombu. Hij geeft regelmatig seminars vooral in de V.S. maar ook daarbuiten met name in Frankrijk. Voor een interview zie http://www.aikido-shobukan.org/media/newsletters/ShobukanNews_OCT00.pdf
en http://www.aikido-shobukan.org/media/newsletters/ShobukanNews_dec00.pdf

Stijl

In het interview waarnaar hierboven wordt verwezen (Shobukan News oktober 2000 (vol.1 issue 3) zegt Saotome : ‘Ik verander voortdurend van stijl. Ik maak wel steeds gebruik van dezelfde principes. Bij aikido gaat het niet om stijl. Laat een ikkyo door twee mensen zien en je ziet twee verschillende technieken. Techniek is afhankelijk van fysieke bekwaamheid en lichaamsgrootte.’
Ik heb van Saotome zelf geen les gehad, wel van twee leerlingen van hem: Charles Poor en Lewis Cuffy. De kern van hun lessen was steeds het zoeken naar een ontspannen en geaarde houding om vervolgens tot samenvloeiing te komen. In feite ging het tijdens zijn lessen, gewapend en ongewapend, om een voortdurende zoektocht naar de onderliggende principes van aikido.
De ongewapende lessen waren een zoektocht naar het verbreken van de balans van de partner door een lichaamsbeweging ingezet vanuit de heup (centrum). Kern hierbij is niet het willen werpen, maar de worp laten gebeuren door de beweging. Dat is op zich niets nieuws, maar we willen de worp nog wel eens wat kracht bijzetten, en Poor en Cuffy lieten op een geweldige manier zien dat extra spierkracht overbodig is.
Het wapenwerk vind ik ronduit grandioos. Soepel, ontspannen, zeer direct, niets vastzetten, maar reageren op wat er op je af komt.

Publicaties

Boeken

 • Aikido and the Harmony of Nature.
  Mitsugi Saotome
 • The Principles of Aikido.
  Mitsugi Saotome

  Dvd’s
 • The staff of aikido
  Mitsugi Saotome
 • The Sword of aikido
  Mitsugi Saotome
 • Oyo henka - aikido's constructive use of resistance
  Mitsugi Saotome
 • The principles of aikido
  Mitsugi Saotome


Wim Heijnen, 26 januari 2006