logo-aikido-maastricht-nov2014

 

 

Robert NadeauRobert Nadeau met Osensei

Robert Nadeau Shihan (1937- )

Krachtig gebouwd, zijn hoofd bedekt met een dikke laag grijzende krullen. Robert Nadeau straalt het vertrouwen uit van een bekwaam krijgskunstenaar en beweegt met de gratie van een kat. Nadat hij enkele jaren als politieman had gewerkt reisde hij af naar Japan en trainde in de zestiger jaren in de Hombu-dojo. Als uitgever van een Engelstalige krant gewijd aan aikido, interviewde hij de grondlegger een aantal keren, en voerde hij vaak meer informele gesprekken met hem. Nadeau was gefascineerd en geïnspireerd door de universele patronen en krachten die hij zag in de lessen van Ueshiba. In het volgende interview licht hij enkele van deze patronen en krachten toe, speciaal het patroon dat bekend is onder de naam ‘Peter Principle’ en de twee primaire krachten die ons leven beheersen: jin/jang, mannelijk vrouwelijk. Hij praat ook over een belangrijk probleem dat inherent is aan de verspreiding van een niet competitieve kunst als aikido: niet gekwalificeerde docenten.
Hij werd bekend in de jaren zeventig met de publicatie van een boek van George Leanard ‘The ultimate athlete’, waarin Leonard een beschrijving geeft van de innovatieve stijl van lesgeven van Nadeau. Nadeau is de exponent van de energiekant van aikido en is een van de pioniers in de streek van San Francisco Bay wat betreft het energiewerk, waarmee het Essalen Instituut beroemd werd. Hij is ook geïnteresseerd in de vraag hoe je aikido buiten de mat kunt toepassen, zodat ook kunstenaars van buiten de krijgskunsten kunnen profiteren van zijn lessen. Hoewel hij judo en karate heeft beoefend en een zesde (inmiddels zevende) dan heeft in aikido, de hoogste rang in Amerika, ziet Nadeau zichzelf liever als spiritueel wetenschapper dan als krijgskunstenaar …

Ik was bij de politie in Redwood City toen ik met aikido begon bij Robert Tann in Zuid San Francisco. Dat moet rond 1960 zijn geweest. Voor die tijd was ik reservist bij de mariniers. ‘Semper fe’ (Afkorting voor Semper fidelis: altijd trouw) ligt voor op mijn lippen. Maar ik had andere dingen te doen. Daarom werd ik geen beroeps, hoewel ik het op zich wel zag zitten.
Ik heb krijgskunsten beoefend vanaf mijn vijftiende. Ik ben begonnen met judo. Ik heb kennis gemaakt met veel krijgskunsten, waaronder kempo karate en ik heb lesgegeven in ongewapend gevecht aan de politie en de mariniers. Ik was toen eigenlijk nog maar een kind.
Een vriend uit Azië vertelde mij over het bestaan van aikido. Ik had er nog nooit van gehoord en omdat ik geïnteresseerd was in alle krijgskunsten, probeerde ik erachter te komen wat deze krijgskunst inhield. Dat was moeilijk want er was toen nauwelijks iets over geschreven. In die tijd ging ik naar San Francisco om er verschillende scholen – vooral judoscholen – uit te proberen. Op een dag zag ik een advertentie over aikidoboeken die werden verkocht in een judoschool. Ik ging er naartoe en zag daar Bob Tann die net terug was van Hawaii, en aikidoles gaf. Het raakte me.
Thuis sprak ik erover met mijn trainingspartners en gezamenlijk gingen we ernaartoe. Tann kwam naar ons toe en we raakten met hem in gesprek. Zodra hij iets zei over harmonie van geest en lichaam was ik geïnteresseerd, want ik was daar zelf ook mee bezig. Ik wist dat er een relatie was tussen geest en fysieke actie. En hier praatten ze erover! Ik begon met aikido en tezelfdertijd bleef ik ook de andere krijgskunsten beoefenen …
Ik was geboren met een belangstelling in geest-lichaamoefeningen. Veel van die oefeningen had ik zelf ontwikkeld. Maar ik was niet dom. Ik wist dat een leraar me een hoop tijd kon besparen, iemand die je de weg kon wijzen. Uiteindelijk vond ik iemand die meditatieles kon geven. Het was Walt Baptiste, een heer die ik een Amerikaanse yogi zou noemen...
Ik had zelf verschillende vormen van meditatie uitgeprobeerd, soms vreemde dingen. Ik staarde naar kaarslicht, kijken hoelang ik dat vol kon houden. Ik mediteerde op een stormachtige winternacht buiten in mijn korte broek om te kijken hoelang ik het vol kon houden. Ik verzon van allerlei dingen. Ik ging op zoek naar boeken, maar in die tijd was er niet veel op dat gebied gepubliceerd, behalve enkele vreemde boeken zoals dat van Madame Blavatsky. Ik ging naar een aantal sessies van haar met haar volgelingen. Maar het waren allemaal oude mensen van in de zestig en ik was twintig.
Walt Baptiste hield in die tijd meditatiesessies van zes weken. Het was een goede basis-meditatiestijl. Ik leerde er een uur achter elkaar gewoon te zitten zonder me af te laten leiden. Ik begon me te realiseren dat er energieën in mijn lichaam waren en dat ik die ook kon oefenen. Ik werd me bewust van de meer spirituele, liefhebbende aspecten, terwijl ik me tegelijkertijd bekwaamde in krijgskunsten – oefenen om te doden – dus ik vroeg me af waar meditatie en krijgskunsten elkaar ontmoeten. Daarom trok aikido mijn aandacht zodra ik erover hoorde, voor mij was het een natuurlijke weg om te bewandelen.
Hoe dan ook, ik wilde weg bij de politie, ik wilde weg uit de stad om me alleen maar te concentreren op trainen – fysiek, mentaal en spiritueel. Daarom wilde ik naar Japan. Niet op zoek naar een guru, want in die tijd had ik al heel wat meditatietijd erop zitten. Ik had voor mezelf een idee waar ik het antwoord kon vinden. Ik moest weg om me te kunnen concentreren. De wereld van de politie is een vreemde wereld waarin je helemaal opgaat, en zelfs nadat ik politieman af was, trok ik nog steeds met andere agenten op. Daarom moest ik de stad uit. Ik besloot naar Japan te gaan om er alle kunsten te bestuderen die ik tot nog toe had beoefend – judo, karate, aikido en wat er zich nog meer zou aandienen. Dat was in 1962. Ik had toen minstens een jaar getraind bij Tann.
In Japan begon ik met aikido en judo en karate. Aikido beoefende ik in de Hombu Dojo. In de Kodokan en een of andere universiteit trainde ik judo. Ik beoefende karate bij de Japanse Karate Vereniging. Heel snel kwam ik erachter dat judo niet meer in mijn programma leek te passen, hoewel ik het al meer dan tien jaar beoefende. Na een tijd deed zich hetzelfde voor met karate. De nadruk kwam steeds meer te liggen bij aikido en uiteindelijk stopte ik met judo en karate.
Mijn eerste verblijf in Japan duurde ongeveer twee jaar. Ik leefde van het geld dat ik gespaard had van mijn baan als agent en gelukkig had ik een zeer begripvolle vrouw die er een baan kreeg als secretaresse. Ik startte met het geven van Engelse les. Na die periode ben ik nog een paar keer naar Japan geweest. Osensei was er vaak. Zijn woning en de dojo waren in hetzelfde gebouw en als hij er was gaf hij in de vroege ochtend les.
Nog voordat ik hem ontmoette wist ik al dat hij iemand was die iets voorstelde. Ik had al over hem gehoord sinds ik met aikido was gestart. Ik had een vriend die een heel goed medium was. Ze had het over osensei gehad, terwijl ze helemaal niets van hem afwist. Ze had het over zijn kracht, zijn hoog spiritueel niveau, dus ik was eigenlijk voorbereid op een ontmoeting met hem. Dus toen ik hem in Japan ontmoette en hem bezig zag, wist ik dat hij van een andere orde was. De manier waarop hij de aanvallers naar de mat dwong was vreemd om te zien. Ik was gewend om te worstelen, om het uit te vechten; hij bewoog met zijn arm en de aanvallers gingen neer. Daaruit maakte ik op dat hij goed was. Ik was competitief ingesteld en wilde hem uitproberen. Op een dag, ik weet niet meer hoeveel maanden er voorbij waren gegaan, was er een les. Alle studenten zaten in seiza en hij keek me aan en zei: ‘Pak mijn arm beet’. Hier had ik al die tijd op zitten wachten. Waarschijnlijk ben ik nooit fitter geweest dan toen. Ik trainde elke dag. Zodra hij me aanwees als uke, stond ik al en schoot als een pijl op hem af. Hij stond recht voor mij, de arm was recht voor mij en plotseling bevond ik me in een rubberachtige wolk waarin ik dieper en dieper zonk en het rubber leek op dat van een rubberband die na ingedrukt te zijn weer in zijn vorm terug springt. En plotseling vloog ik uit deze wolk en ik zag hem vanuit mijn ooghoek – hij stond rechts van mij in plaats van voor mij – ik zag hem vanuit mijn ooghoek, maar ik vloog door de lucht en viel neer. Ik weet dat ik hard neerkwam, want ik sloeg hard af op de mat, en iedereen begon te lachen. Mijn mond stond open, ik was overdonderd. Dit was niet de eerste keer dat ik geworpen werd. Ik was gevloerd door judokampioenen, uitstekende karateka’s en aikidoka’s, maar altijd had je een idee hoe je geworpen was, door kracht, snelheid of schijnbewegingen. Maar hier was iets anders aan de hand. Ik weet niet in wat voor wereld ik terecht was gekomen.
Nadat ik osensei had ontmoet, stelde ik hem nu en dan vragen en ik denk dat hij mijn vragen waardeerde want hij nodigde me uit terug te komen en met hem te praten. Hij reisde heel wat af en soms vroeg hij me hem te vergezellen. Ik luisterde voornamelijk naar wat hij te vertellen had. Nu en dan stelde ik een vraag, in de trant van: ‘Oké, dit is de manier hoe volgens mij het universum in elkaar zit …’en dan antwoordde hij bevestigend of ontkennend. Dan wist ik of ik op het goede spoor zat en dan kon ik erop door gaan. Ik was niet op zoek naar een guru, maar wel naar een goede referentie …
Ik was ook zeer geïnteresseerd in zijn aanpak. Ik had altijd gedacht dat er een relatie bestond tussen meditatie en functioneren … tussen meditatie en het dagelijkse functioneren, maar ik wist niet hoe ik beide bewust samen moest brengen. Ik had het wel al meegemaakt. Als ik gemediteerd had en naar judo ging wist ik dat ik niet dezelfde was, dat ik anders reageerde en dat het me dan goed af ging. Ik wist dat je in body building betere resultaten bereikt als je op een bepaalde manier je aandacht en je geest gebruikt. Maar hoe het precies werkte … En hier was iemand die het gewoon toepaste!
Als mensen mij vragen wat ik van osensei geleerd heb, zeg ik dat hij me leerde dat ik niet gek was. Voordat ik hem ontmoette was ik hier niet zeker van. Ik dacht dat dingen op een bepaalde manier werkten, ik hoopte dat ze op een bepaalde manier werkten, maar ik wist het niet zeker. Dus door hem zijn ding te zien doen, hem erover de bevragen en hem te horen bevestigen wat ik dacht, dat was voor mij een hele opluchting. Ik was niet gek. Let wel, dit gebeurde in een periode voor de zeventiger en tachtiger jaren, voor Maharishi en voor de tijd dat er op elke hoek van de straat een yogaschool was. In die tijd was er geen referentiepunt voor de dingen waarmee ik bezig was. Wat osensei mij gaf had ik op dat moment echt nodig. Ik respecteerde hem enorm en ik hield van hem.
Maar terwijl ik bezig was met mijn aikidotraining en er mijn best voor deed, had ik het idee dat het toch niet echt was wat ik zocht. Dan heb ik het over de technieken op zich. Er was nog iets anders. Maar ik wist niet waar ik dat ontbrekende iets moest zoeken. Ik trainde ijverig de technieken, maar ondertussen hield ik mezelf open voor dat ontbrekende. Omdat ik de andere leraren zag … Ik hoop dat dit niet respectloos klinkt. Ik respecteer die leraren om hun technische bekwaamheid en als mensen. Er zijn prachtige aikidoleraren, maar osensei verkeerde in een heel andere wereld en daarin was ik geïnteresseerd sinds de tijd dat ik van aikido had gehoord. Geen enkele van de andere leraren kon de kloof overbruggen naar het niveau van osensei. Dat is ook niet gemakkelijk. Daarnaast zijn veel mensen er ook niet in geïnteresseerd omdat het gepaard gaat met een verlies van ego op een bepaald moment. Je moet sterven om herboren te worden. Misschien wordt het leven gemakkelijker als je je ego kwijt bent, maar er is geen zekerheid. De kloof overbruggen hoeft je maar een seconde te kosten, maar ook een heel leven. Iedereen is in essentie een spiritueel wezen, maar hoeveel van die spirituele wezens zie je door de straat lopen? Sommige mensen zagen dat als een probleem, dat de leraren van de Hombu Dojo niet zo spiritueel waren als osensei, maar ik geloof dat dit niet zozeer iets met de Hombu Dojo als wel met mensen in het algemeen te maken heeft. Dit probleem bestaat als sinds de eerste mens. We hebben de dromers gehad, en de priesters en de heiligen en altijd streven we ernaar. Het is niet gemakkelijk.
Ik weet dat sommigen zeggen dat osensei niet gemakkelijk te begrijpen was, maar ik geloof niet dat dat osenseis fout was, omdat degenen die geïnteresseerd waren in spirituele zaken hem begrepen, zelfs de mensen uit het westen. Dat betekent niet dat we zijn met Shinto-woorden doorspekte betogen verstonden, maar we begrepen hem. Hij zag in dat veel westerlingen met hetzelfde bezig waren als waarmee hij zich bezighield. Hij heeft dat ook gezegd. Veel van ons waren geïnteresseerd in de ontwikkeling van spirituele bewustwording, maar er waren er veel die niet met dat aspect van aikido bezig waren. Ik zie dus niet in waarom we osensei hiervan de schuld moeten geven, omdat ze er niet echt in geïnteresseerd waren. Beter, ik denk dat ze hun eigen spel speelden. In sommige opzichten was osensei terughoudend omdat hij te maken had met een kracht. Hij vertelde me dat het niet moeilijk was deze kracht te gebruiken. Leer ze niet aan mensen met een slechte kimochi, of zoals we in California zeggen, aan eikels. Daarom was hij voorzichtig. We hadden enkele echte discussies met hem en ik had altijd de indruk dat hij zover mogelijk, alles uitlegde. Ik weet zeker dat wanneer ik meer vragen had gehad, hij ze had beantwoord. Ik denk dat mensen die zeggen dat osensei moeilijk te begrijpen was, mensen zijn die hem om een of andere reden niet wilden begrijpen.
Een verhaal. Er was in een dame die in Japan trainde en die me tijdens een kop koffie vertelde dat ze osensei niet begreep. Ineens kwam toen in me op: zij heeft een bepaalde manier van leven. Ze wil hem niet begrijpen omdat ze bang is dat ze wanneer ze gaat doen wat hij doet, ze haar levensstijl moet veranderen … Ik denk dat er veel mensen rondlopen die hun levensstijl niet willen aanpassen, die hun oude normen en waarden willen behouden. Er zijn zoveel dingen om aan vast te houden. Als je je leven echt wilt veranderen, dan zul je je oude bagage moeten achterlaten.
Ooit zat ik met osensei in een taxi. Ik zei tegen hem: ‘Weet u, ik wil echt uw aikido doen.’ Hij antwoordde: ‘Dat is vreemd. Alle anderen willen hum eigen aikido doen.’
Dat betekent niet dat je precies moet doen wat osensei deed. Als je een wilt worden met het universum of god of wat dan ook, moet je dat doen vanuit je eigen persoon. Ik heb geen witte baard en ik ben niet geboren in zuiden van Japan in 18-zoveel. Je moet je eigen weg volgen, niet die van iemand anders. Maar je kunt de wetten begrijpen waarmee iemand anders werkt en ze dan vertalen naar jezelf. Daarom heb ik osensei ook niet bestookt met allerlei vragen. Ik wist dat dit nutteloos zou zijn. Ik zou informatie hebben gekregen, maar ik wist dat ik het zelf moest doen. Zo nu en dan kreeg ik een beetje bijsturing, en natuurlijk ik kreeg een idee van hoe hij er tegenaan keek. Maar uiteindelijk moet je het zelf doen …
Hierover bestaat veel verwarring. Als je een bepaald patroon probeert duidelijk te maken, wordt dat vaak verkeerd begrepen. Men zegt dan: ‘Dat is jouw patroon’, maar vaak is het dat niet. Het gaat dan om een basispatroon. Er zijn veel benaderingen. Sommigen kunnen oefenen met ademhaling, anderen met zingen, weer anderen met het centrum als uitgangspunt of met kwaliteiten als liefde, balans, harmonie of met beelden van licht, goud of puur. Deze kwaliteiten zijn allemaal evenveel waard. Ze bevinden zich allemaal op dezelfde plaats en ruimte die een bepaalde graad van zuiverheid heeft, een geluid. Diezelfde plaats heeft een centrum, diezelfde ruimte zal zich kenbaar maken via beelden. Je vertelt niet aan iemand hoe die hij die ruimte kan betreden, via zang of wat dan ook. Osensei werkte ook met patronen, hij deed niets anders. Hij praatte altijd over centrum, over vuur/water, vorm/cirkel, cirkel/vierkant/driehoek – Izanagi/Izanami. Hij legde het altijd uit, altijd. Nu was het aan hen, als ze erin geïnteresseerd waren, om te onderzoeken wat het voor hun eigen systeem betekende.
Wat betreft de ontwikkelingen van aikido na de dood van osensei. Het is wat er met alles gebeurt. Iemand kan iets uitleggen en de mensen doen er vervolgens mee wat ze willen. Er was Christus en toen christendom. Er was Boeddha en toen boeddhisme. We doen vreemde dingen nadat de groten ons verlaten, soms goede, soms minder goede dingen. We kunnen niet anders dan te aanvaarden dat veel mensen er baat bij gehad hebben en nog hebben. En er zijn altijd mensen die misbruik maken van de Weg die de groten hebben uitgestippeld. Ik zou niet weten wat je daaraan kunt doen, anders dan te laten zien wat je weet.
De laatste keer dat ik terugkeerde uit Japan, was net voordat osensei stierf, rond 1967. Ik had mijn volgende trip naar Japan gepland voor 1969, maar hij stierf en ik ben nooit meer terug gegaan.

Uit: Aikido in America. Ed. John Stone & Ron Meyer. Frog, Ltd. Berkeley, California 1975
Vertaling: Wim Heijnen, september 2009